Prepričevanje Merklove in Barrosa

Zadnji napad na sodnike in državo pa je po mnenju opazovalcev presegel vse dosedanje. Berlusconi se je v četrtek v Bonnu udeležil kongresa Evropske ljudske stranke. Kot vedo povedati pričujoči, je v Bonn odpotoval sam, brez svetovalcev. Ti so ostali v Rimu, da bi v parlamentu branili šefove interese.

Ni gotovo, da bi se Berlusconijev govor v Bonnu zaključil drugače, kot se je, če bi ob premierju stali njegovi dušebrižniki. Toda nekoliko naveličan Berlusconi se je sredi govora zazrl v zdolgočaseno kanclerko Merklovo in predsednika Barossa ter dejal: "Dovolite mi, da vam povem nekaj o svoji deželi…".

Berlusconi je svoje evropske strankarske kolege opozoril, naj nikakor ne verjamejo tistemu, kar o njem slabega pišejo italijanski časniki. "To, da so me pred nekaj meseci obtoževali za velikega podkupovalca in prijatelja prostitutk, ne drži. Laž je tudi, da sem južnoameriški diktator in mafijec," je dejal italijanski premier.

Resnica je povsem nasprotna. Italija je dežela, v kateri levica poskuša priti na oblast s sodnimi procesi. Suverenost ljudstva je zdaj v rokah stranke sodnikov, saj se ti, če jim zakoni ne ustrezajo, obrnejo na ustavno sodišče, ki zakone ukine. Po Berlusconiju je italijansko ustavno sodišče politični organ, katerega ustavne sodnike imenujejo levičarsko usmerjeni predsedniki republike. Kljub tej "dramatični" situaciji, pa je Berlusconi svojim evropskim kolegom zagotovil, da se bo položaj spremenil ter da bo s svojo parlamentarno večino spremenil ustavo. Nenazadnje vsi vedo povedati, je na koncu zatrdil premier, "da močnemu in trdnemu Silviju Berlusconiju, ki ima jajca, ni enakega".

Med strankarskimi kolegi v dvorani je zavladala neprijetna tišina. V Italiji pa se je nekaj ur kasneje dvignil močan vihar. Po posvetovanju med predsednikom Napolitanom in Finijem (predsednik poslanske zbornice) so objavili uradno sporočilo, v katerem predsednik republike obsoja premierjev "nasilni napad na institucije, ki so temeljne za zagotavljanje pravic, ki izhajajo iz ustave".

Berlusconi, ki običajno popravlja in zanika svoje izjave, tokrat ni odstopil od svojih besed. "Žrtev nasilnih napadov sem jaz, Napolitano naj se ukvarja s politično zlorabo sodstva, ki je v nasprotju z demokracijo in svobodo", je včeraj zabrusil premier in tako napovedal, da bo tokratni institucionalni spopad trajal dlje kot običajno.